BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Противоепидемичният щаб препоръча постепенно разхлабване на Covid мерките

Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работно съвещание, което премиерът свика в Министерски съвет с представители на НОЩ, Ваксинационния щаб и министри. Снимка: Министерски съвет

Националният оперативен щаб (НОЩ) препоръча на премиера постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки с аргумента, че България е една от четирите европейски държави извън червената зона, като заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 хиляди души. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че ще издаде заповед за задължително влизане с PCR тест на граждани от трети страни и граждани на Европейския съюз.

От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете. От 4 февруари ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред, потвърди щабът, цитиран от пресслужбата на правителството.

Държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев докладва пред премиера Бойко Борисов, че се прави всичко възможно да се ограничи разпространението у нас на новия вариант на коронавируса  

„Продължава разпространението на британския вариант на вируса, който прави доста по-големи бели, ама как да не се съобразим с този факт, защото можем да очакваме, че постепенно страните в Европа ще бъдат засегнати и то сериозно от него. Правим всичко възможно да намалим скоростта му на разпространение, което и правим“.

По отношение на доставката на ваксините, на съвещанието при Борисов стана ясно, че интересът към ваксинирането нараства при работещите в извънболничната помощ, подготвят се списъци на желаещите от трета фаза. От февруари доставките на ваксината на „Пфайзер“ ще са всяка седмица, подчерта изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му количествата се увеличават постоянно. За месец февруари се очакват 83 хиляди дози, за месец март 104 хиляди.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Разбираме абсолютно тяхната тревога и това, че не работят. Рискът е, ако ги освободим, дори на 40% да работят, не знам другаде в Европа дали работят и къде, в кои държави, но допускаме, че ги освобождаваме – трябва много ясно да знаят, че тогава при вдигане на броя на заразените, отново ще бъдат затворени и тогава много по-трудно Министерството на икономиката и социалното министерство ще изплатят тези средства, за които в момента те получават“, заяви Борисов.

По отношение на изпълнението на ваксинационния план здравният министър Костадин Ангелов посочи, че до момента над 26 хил. души са имунизирани, като на 4610 от тях е поставена и втората доза от ваксината.

В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса“, каза председателят на НОЩ и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба, обаче е категоричен, че новият вариант не е по-смъртоносен.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!