BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първите следи от разумни хора в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро“ край Дряново

В пещерата „Бачо Киро“ край Дряново са открити първите следи от живот на Homo Sapiens, първия разумен човек, в Европа. За това пишат от „Дестинация Дряново“, цитирайки ново научно изследване, публикувано в списание „Нейчър“ (Nature).

„По-голямата част от костите на животните, които датираме от този отличителен, тъмен слой, имат признаци на човешко въздействие върху костните повърхности, като например следи от отделяне на месото и костите, което, наред с преките данни на човешките кости, ни предоставя наистина ясна хронологична картина за това кога Хомо сапиенс за първи път окупира тази пещера, в интервала от 45 820 до 43 650 години, а потенциално още преди 46 940 години“, обяснява в изявление Хелън Фаулас, автор на изследването и докторант от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“.

Това означава, че разумните хора са дошли в Европа няколко хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега. Находките от пещера „Бачо Киро“ в община Дряново свидетелстват за нов начин за изработка на каменни инструменти и нови набори от поведение, включително изработка на лични орнаменти, които са отклонение от това, което знаем за неандерталците от този период.

Подробности четете в „Дестинация Дряново“ тук.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!