BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първи случай на коронавирус е регистриран в Шумен (обновена)

Шуменецът, който е настанен в Инфекциозно отделение с коронавирус, се е самоизолирал след завръщането си от Банско и засега е установен само един контактен с него човек. 

Инфекциозното отделение в МБАЛ- Шумен
Снимка: Диана Желязкова

Първи случай на коронавирус в Шумен – в областната болница е настанен за лечение пациент, който е дал положителна проба за Covid-19.

Мъжът, на възраст над 30 години, е приет за лечение в Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Шумен вчера с оплаквания с грипоподобни симптоми, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Пациентът е в средно тежко състояние, но няма пневмония, обясниха от здравното заведение. Мъжът е с грипоподобни симптоми, кашлица и задух. Бил е на работа в Банско, откъдето се е върнал преди няколко дни.

Болният е изолиран в Инфекциозно отделение. В МБАЛ – Шумен са взети всички мерки, за да не се допуска разпространение на заразата.

Кметът на Шумен Любомир Христов призова гражданите, които са били в контакт с пациента, да се самоизолират.

В Шумен се проведе спешно заседание на Областния оперативен щаб с участието на областния управител Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов и началника на Областната дирекция на МВР Ялчън Расим за определяне на допълнителни мерки за ограничаване на заразата от коронавирус.

Шуменецът, при когото беше открит вирусът се е самоизолирал след завръщането си от Банско и засега е установен само един контактен с него човек, съобщи пред журналисти директорът на Районната здравна инспекция в Шумен д-р Пепа Калоянова след приключването на извънредното заседание на Областния оперативен щаб.

Заболелият мъж е на 37 години. Вчера по обед е приет в Инфекциозно отделение с клинична симптоматика за остро респираторно заболяване. След като е станало ясно, че е работил в Банско, веднага са му били направени проби за коронавирус, които са изследвани в лабораторията във Варна и са положителни.

РЗИ издирва хората, с които той е имал контакти. Към момента имаме информация само за един контактен, но проучването продължава, каза д-р Калоянова. На всички контактни санитарните инспектори ще изготвят задължителни предписания за 14-дневна карантина в дома.

Пациентът се е върнал от Банско на 14 март. Потърсил е помощ в болницата чрез джипито си, след което е заведен там със Спешна помощ. Тъй като е имал симптоми за грип, шуменецът се е самоизолирал още при завръщането си и е контактувал само с един човек. Мъжът е в сравнително добро състояние, каза д-р Калоянова.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!