BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пътуваща изложба разказва истории, посветени на живот #БезОтпадъци във Варна

изложба безотпадъци Варна

изложба безотпадъци Варна

Снимка: _МястоБългария

Във фоайето на база Младежки дом във Варна, 16 визии, събрани в 8 пана, разказват истории, посветени на живот #БезОтпадъци. Изложбените пана съдържат информация за това кои продукти могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем в по-чисти и по-красиви места.

Изложбата #БезОтпадъци е по средата на своята обиколка из България, която започна през месец юни от Пловдив, премина през Силистра и в края на август бе позиционирана във Варна, където ще остане в рамките на две седмици, съобщиха организаторите. Следващите спирки на изложбата са Добрич и Шумен. Таблата остават по няколко седмици във всеки един град.

Във Варна гостуването на изложбата координира Морски клуб „Приятели на морето“, а инициативата е част от дългосрочната програма на пловдивското сдружение “БГ Бъди активен“ – “_Място България”, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking.

Варненските организации – партньори по програмата „_Място България“ чрез различни дейности и подходи провокират варненци да имат отношение към средата, в която живеем, нейната красота и естетика, особено морските територии, посочват от пловдивското сдружение:

Морски клуб „Приятели на морето“ организира плажни кампании за ангажиране на плажуващи и плажни заведения с чистотата на плажовете и морето, извършва подводни почистващи акции с водолази, и доброволчески обучения и акции за ангажиране на младежи в темата за опазване на морето.

Сдружение „Пауър Джъмп“ прави провокативни маркетинг кампании и почиствания в рамките на партньорски събития, по време на които със своята пътуваща триколка с кошове за разделно събиране на отпадъци, гигантски фасове инсталации и атрактивни спортни дейности, привлича вниманието на гражданите специално върху казуса с фасовете като отпадъци.

Школа по изкуства „Дедал“ участва в проекта със селекция от филмовия фонд на своя международен фестивал за късометражни филми „Карантината“, които засягат темата за отпадъците, морето и човешката намеса. Техните филми са излъчени както на територията на Варна, така и по Северното черноморие, а през септември ще гостуват в Добрич.

Четвъртият варненски партньор – фондация Мейдей, е ангажирана с облагородяването на занемарени квартални пространства с помощта на местната общност. Екипът на фондацията вече стартира дейности в квартал „Успех“ в района на Тих труд, и района до читалище „Христо Ботев“, където се изчистват замърсени територии, облагородяват се зелени площи и се адаптират неизползвани пространства за социализация и дейности на открито.

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности.  От 2017 г. до сега чрез програмата са обновени места в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра, допълват от неправителствената организация.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!