BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разрушен канализационен колектор предизвика мащабно замърсяване на варненското езеро


Снимка: Ano Nimkov

При изкопни дейности, извършвани по реализацията на проект, възложен от Община Варна, е станала авария, причинила изтичането на отпадъчни води и мащабно замърсяване на Варненското езеро. Това се разбира от съобщение на Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) във Варна.

Експерти на РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна извършват съвместна проверка, се казва в съобщението.

Според него, при извършения оглед на терен е била установена авария по канализационен колектор по ул. „Георги Пиячевич“във Варна. Аварията е възникнала при извършване на изкопни дейности от фирмата изпълнител на строително-монтажни работи в кв. „Максуда“ с възложител Община Варна.

Проверката е установила, че е разрушена преливна стена на преливник, разположен в канализационна шахта, като от преливната стена отпадъчните води от колектора прелели към дъждовната канализация, а от там – към Варненско езеро.

От РИОСВ съобщават, че към момента на проверката преливната стена е била възстановена, а изтичането на отпадни води – преустановено. Продължава изтичането на минимално количество води с неустановен произход, за което ще се извърши допълнителна проверка, посочват от екоинспекцията.

Междувременно „Дневник“ съобщи, че в редакцията е бил получен сигнал, според който от началото на месец март пред старата ЖП гара на Варна е забелазан огромен теч на видимо канализационна вода близо до ремонтните дейности по новото кръстовище на Крайезерния път. Потокът, който се излива в езерото минава успоредно на дерето, продължаващо от новия бул. Левски и е с видим поток от поне 200 литра в секунда, пишат подателите на сигнала и визуализират със снимки и видео.

Снимка: Ano Nimkov

Според тях водата е много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода. По груби сметки, за денонощие над 20 000 кубически метра отпадна вода се вливат директно и неконтролируемо във варненското езеро, пише в сигнала. Това е голяма част от канала на цяла Варна, който въобще не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всякакви бактерии и отпадъци. По наши наблюдения, този процес е факт от поне 10 дни, като това означава, че за езерото вече има сериозна опасност от същинска екологична катастрофа, измиране на рибата и дори разпространение на зарази, опасяват се гражданите, подали сигнала. Те мотивират желанието си да останат анонимни, с риска да бъдат „подложени на репресии от страна на властта и местни групировки“. 

В съобщението на РИОСВ се казва, че са взети са водни проби от преливник на канализационна шахта и три водни проби от езерото, които ще бъдат изследвани. Взета е водна проба от потока отпадни води, заустени в езерото. След като се получат резултатите ще бъдат предприети съответните административни действия по екологичното законодателство.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!