BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Рекордьор“ от Смядово e с три дела за нарушена карантината само за седмица


Илюстративна снимка: „Отзвук“

Жител на Смядово постави рекорд по наказателни производства във време на извънредно положение, като само за седмица срещу него са заведени три дела за нарушаване на карантината. Ерсин И. , който се върнал в България от Швеция в края на март, бил поставен под карантина до 26 април. При три полицейски проверки обаче той не бил открит на адреса в Смядово, който посочилн пред здравните власти.

Първото му нарушение е засечено на 13 април. Но образуваното дело явно не го е стреснало защото само 4 дни по-късно проверяващите отново не го открили в дома му.

Третото му нарушение е установено на 20 април. Този път Ерсин, явно предупреден за полицаите пред дома си, се появил с велосипед и се опитал да се спаси с обяснението, че „прескочил“ за малко до възрастна жена от града. Не успял обаче да си спомни нито името, нито адреса й.

За престъплението, което е извършил наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.

„Шведска връзка“ е открита и при друг рекордьор – нарушител, съобщи смолянският в. „Отзвук“. Младеж на 21 години с инициали С. К. също бил хващан три пъти да нарушава карантината, но освен това бил уличен и в кражба.

Завърналият се от Швеция млад мъж бил поставен под карантина на адрес в Смолян. На 12 април обаче бил хванат в Рудозем, а три дни по-късно полицаите го засякла да се движи в посока Момчиловци. На 21 април С. К. отново нарушил карантината, като отишъл на гости на чичо си в рудоземското село Боево.

Този път след като се скарал с чичо си, за отмъщение С. К. му отмъкнал два мобилни телефона, телевизор и 6 200 шведски крони. Така той също се записал сред рекордьорите по наказателни производства по време на извънредното положение с три бързи и едно досъдебно производство.

Общият брой на досъдебните производства в страната, образувани от началото на извънредното положение за неспазване на мерките и правилата във връзка с разпространението на COVID-19 са 1048 . Най-много са делата в област Варна – 136, следвана от област Хасково – 91.

От образуваните производства 116 са за попълване на неверни данни в декларациите за преминаване през контролно-пропусквателните пунктове.

От КПП-та в цялата страна са върнати 125 072 души. Най-много хора са се опитали да минат нерегламентирано през КПП-тата на изходите и входовете на София – 68 552. Това показва статистиката на МВР.

От въвеждането на извънредното положение са съставени близо 13 хил. акта за установяване на административно нарушение по Закона за здравето – за нарушение и неизпълнение на противоепидемичните мерки. От съставените актове около 9 хил. са за неносене на предпазна маска. Най-много хора са засечени без задължителните предпазни средства в Пловдив – 1502, а най-малко са в Перник – само 34. Нарушители по чл. 209а от Закона за здравето се наказват с глоба в размер на от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2 хил. лв.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!