BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Реставрират в София книгата, запазила бележката за обявяването на Габрово за град

Църковната книга, в която е запазено писменото свидетелство за обявяването на Габрово за град през 1860 г., е предадена за реставрация. Инициативата е на Община Габрово по повод 160-годишнината от обявяването на Габрово за град.

Както Габрово Daily вече припомни в историческа статия, на 4 май 1860 г. йеромонах Неофит Соколски оставя паметна бележка в църковна книга в църквата „Успение Богородично“, която гласи: „1860 майа 4, Нашето село Габрово ся провъзгласи за град от тяхно превъзходителство Търновский и Русчушкий паши. За известие писах аз Неофит Георг. йеромонах Соколский“.

Текстът е изписан с черно мастило на вътрешната страна на църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината, от 1764 година със заглавие „Пролог за юни, юли и август“.

Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

В началото на месец май книгата е пренесена до реставрационния център на Национална  библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София, където е започнала работата по реставриране на приписката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА В НАШИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ СТАТИИ

4 май 1860 г. – „Нашето село Габрово ся провъзгласи за град“

Как 17 май стана Ден на Габрово вместо 16 май

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!