BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рибари протестираха в Бургас заради забраната за улов на бяла мида


Снимка: принтскрийн видео Би Ти Ви

Рибари и собственици на малки преработвателни предприятия протестираха днес пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас срещу 3-месечната забрана за улов на бяла мида.

Според протестиращите размножителния период на бялата мида е приключил и забраната е неоснователна. Те твърдят, че наложените мерки ще унищожат дребното рибарство тъй като забраната важи за цели три месеца, при 30 дни за предходната година. Рибарите предупредиха, че ако забраната не бъде отменена ще поискат оставката на земеделския министър Десислава Танева.

По думите напротестиращите мидата е хвърлила хайвер през април и в момента няма основание за забрана на улова. „Размножителният период вече е минал и искаме да работим. Ако министърът на земеделието очаква, че мидата ще се съобрази с нейната заповед и ще започне да се размножава, когато влезе в сила заповедта, това е глупаво“, настояват рибарите, цитирани от местни медии.

Според изпълнителния директор на ИАРА в Бургас Галин Николов, размножителният период на бялата мида е 6 месеца. „Учените предлагат да има забрана през целия размножителен период, който според тях е от началото на март до края на септември“, посочва той пред кореспондент на БНР. 

Протестиращите заявяват още, че не са работили два месеца заради карантината заради коронавируса и сега се надявали да започнат да ловят, а тази заповед ги е хванала неподготвени.

От 1000 лв. до 6000 лв. е глобата за незаконен улов на бяла мида в периода на ограничения. 

Ако забраната не бъде отменена рибари от цялото Черноморие заплашват да преместят протестите си в София.

Часове след протеста, на специален брифинг министърът на земеделието Десислава Танева обеща подкрепа от над 16 млн. лева за сектор „Рибарство и аквакултури“. Парите са част от общия бюджет на програмата за „Морско дело“ и се планира в края на май да бъдат отворени първите мерки, за да може до юли да се направят разплащанията, посочи тя.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!