BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ: Биоцентралата в с. Труд е в процес на безопасно извеждане от режим на работа

Снимка: РИОСВ – Пловдив

Биоцентралата в пловдивското село Труд е в процес на постепенно безопасно извеждане от експлоатация, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив няколко дни след като протестиращите срещу замърсяването на въздуха в с. Труд, подкрепени от Демократична България обявиха, че централата продължава да работи, въпреки наложената принудителна административна мярка

Извършва се постепенно безопасно извеждане от експлоатация под надзора на РИОСВ – Пловдив, с цел превенция на взривоопасни ситуации, свързани с неприключилата ферментация на остатъчната смес в реакторите, както и предотвратяване на неорганизирани емисии извън границите на обекта. В момента дебитът на производствения биогаз е спаднал до 80%, посочват от пловдивската екоинспекция. От 7 октомври е преустановена доставката на животинска тор и съответно зареждането на ферментаторите. Двата блока, в които се съхранява силажът, са празни, а в перколатната вана има минимално количество течност.

На площадката и извън границите й не се усеща характерната за производствения процес миризма, твърдят от инспекцията в Пловдив. 

След спадането под 20% от оптималното производство ще бъде изключен и когенерационният модул, с което ще се преустанови подаването на ел. енергия към EVN, се казва още в съобщението. 

От него се разбира и, че Административният съд в Пазарджик е отхвърлил жалбата на оператора „Билд инвест сид“ срещу временното спиране на централата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!