BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенският университет изработва и предоставя предпазни шлемове за медици


Снимки: www.uni-ruse.bg

Предпазни шлемове, предназначени за лекари и медицински работници правят преподаватели от катедрата по „Телекомуникации“ на 3D принтери в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Първите 50 броя вчера бяха дарени на болница „Канев“ в Русе, а в момента се изработват следващите поръчки напълно безплатно, съобщиха от учебното заведение.

Русенският университет се включи в националната кампания за производство на предпазни шлемове за медицинските работници, борещи се с разпространението на Covid-19 в страната.

Вчера ректорът на университета проф. Христо Белоев е дарил на изпълнителния директор на УМБАЛ „Канев“ в Русе Иван Иванов първите 50 изработени предпазни шлема за нуждите на медицинските работници. Проф. Белоев заявява готовността на научните екипи на Русенския университет да помагат в решаването на текущо възникващите предизвикателства и необходимости при ограничаването на разпространението на Covid-19 в страната.

„Тази маска е одобрена от министерството на здравеопазването в Чехия. Тя се изработва вече там, преминала е необходимите изпитания и тук получихме готови чертежи, които директно се зареждат на 3D принтерите и се печата. В момента трети ден вече тук имаме в катедра „Телекомуникации“ включени 7 такива принтера, днес се включват още 5 принтера в два други корпуса на университета и целта е да удвоим капацитета. Да можем да печатаме по около 80 предпазни шлемове на ден“, обясни проф. Белоев, цитиран от БНР. Ректорът акцентира върху това, че шлемовете не се продават.

https://www.uni-ruse.bg/

Цитиран в прессъобщението на университета, доц. Пламен Захариев обяснява, че шлемовете не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации, да не ги опръска нещо или директно някой да не им вдиша в лицето. „Заместват едновременно този тип маски като цяло, както и предпазните очила, от които в момента има голям недостиг в цяла България“, посочва той.

В рамките на няколко часа са получени заявки за 600 предпазни шлема от здравните заведения в региона, посочват от универитета. За да могат да бъдат изработени и дарени всички заявени шлемове в кратки срокове,  Русенският университет включва в инициативата още млади учени от различните инженерни факултети.

От днес ще се използват всички произодствени мощности и принтери в унверситета и капацитетът на производството ще бъде удвоен, информират от учебното заведение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!