BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Свърши се с АЕЦ „Белене“

Когато площадката ѝ бъде освободена от реакторите, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година.

Снимка: Дойче веле

„За истината“ публикува анализ на Емилия Милчева за „Дойче веле

АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото описание на обявения тази седмица план на правителството с руските реактори за АЕЦ „Белене“ да се прави 7-ми, че и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Свърши се с АЕЦ „Белене“. Когато площадката ѝ бъде освободена от двата реактора, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 милиарда лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година като премиер, наричайки го „висша форма на корупция“. А днес не смее да обяви кончината ѝ.

Какво се случва

Тази седмица кабинетът одобри доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, давайки ѝ зелена светлина да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ Козлодуй за изграждане на нова ядрена мощност с доставеното оборудване за АЕЦ Белене. Задачата на Петкова е да представи модел за финансово структуриране и правен анализ на проекта, който има и влязла в сила Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Така още преди да е приключила процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, правителството реши да започне работа по нова ядрена мощност в съседство. Директорът на АЕЦ Козлодуй Наско Михов вече обяви, че според заключението от проучването, възложено миналата есен, “това е инженерно-технически, екологично и икономически възможно решение” – да се използват руските реактори за новия блок на АЕЦ Козлодуй.

Идеята за седми блок на АЕЦ Козлодуй датира от времето на първото правителство на ГЕРБ и Борисов, което през 2012 спря проекта “Белене”. Създадена беше дори проектна компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД. Следващият кабинет на Пламен Орешарски отиде по-далеч и броени дни преди да се разпусне подписа споразумение с американската компания “Уестингхаус”, специализирана в изграждане на ядрени мощности. То предвиждаше новият блок да влезе в експлоатация през 2023 година, но вторият кабинет на Борисов не одобри споразумението. И ето, че сега, когато остава месец и половина до разпускането на парламента, третото правителство на Борисов се забърза с проекта. Катализатор се оказа подписаният в края на октомври м.г. ядрен меморандум за разбирателство между САЩ и България, като една от целите му е да доведе и до доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй от “Уестингхаус”. Това би било реална диверсификация – сега доставките са само от Русия.

Под чертата

“Изграждане на нова ядрена мощност” – това е новата мантра на властта, когато говори за европейската зелена сделка, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси “по оптимален и конкурентоспособен начин”. В общи линии това би могло да се преведе така: Когато затворим ТЕЦ-овете на въглища, а това неминуемо ще се случи до 2030 година, ще са нужни нови енергийни мощности, тъй като ТЕЦ-овете осигуряват 45% от електроенергията на България. А пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй ще работят максимум докъм 2040 година.

Какъв ще е финансовият модел, по който ще се реализира новият блок на АЕЦ Козлодуй? Най-ранният вариант беше това да стане чрез кредити с държавни гаранции. Eдва ли ще пробват пак с концепцията за АЕЦ Белене, предвидена да се реализира на чисто пазарен принцип, без никаква държавна подкрепа – без държавни гаранции за кредити, без договори за изкупуване на ток и пр. Подобен безпрецедентен замисъл срещна недоволството на кандидат-инвеститори.

Тази финансова схема със сигурност няма да е в сила за новата мощност. Според директора на АЕЦ Козлодуй, проектът може да е факт до десет години, а цената – около “10% от БВП”. По времето на кабинета “Орешарски” се спрягаха суми от порядъка на 5-6 милиарда долара.

Старите играчи пак са тук 

Ако ще строи нов блок на АЕЦ Козлодуй, правителството – с одобрението на парламента – ще трябва за втори път да прекрати проекта “Белене”. Нищо, че сега опорната точка на управляващите е, че двата проекта са конкурентни и ще тръгне този, който докаже възвръщаемост. Към момента „Втора атомна“ е на стадий връчени информационни меморандуми на пет големи компании. Следващите етапи са: покани за подаване на обвързващи оферти към предпочетени кандидати за стратегически инвеститор, подаване на самите оферти, преговори и избор на инвеститор, за който Теменужка Петкова трябваше да докладва на парламента още миналата есен.

В действителност новата игра с мирния атом ще е пак със старите играчи. Няма как проектът да мине без руската компания “Росатом” – заради руските реактори. Но вече ще участват и американски компании. Впрочем, това предложи и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа при свое посещение в АЕЦ Козлодуй. “Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта “Белене”, допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици”, се казва в съобщение на американското посолство. И ето, че Борисов тази седмица използва същото определение за новия проект –  “хибрид”.

“Седми реактор означава платените от България над 1,3 милиарда лева за тези реактори, с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина „Арабела“ и с контури и електронно управление също, да не изброявам фирмите”, казва премиерът. Това всъщност значи руски реактор, американско ядрено гориво, оборудване за турбинна зала и турбогенераторна инсталация от General Electric, които, впрочем, предлагат същото за АЕЦ Белене. Означава ли това, че управляващите вече са говорили за новия проект с някои от кандидатите за „Втора атомна“?

Намигване към САЩ, опит за оцеляване на властта, шамар към бъдещите инвеститори в АЕЦ Белене – така депутати от БСП и ДПС критикуваха още миналата есен идеите за нови мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй. Сега мълчат. Но времето е фактор и нищо чудно “Борисов-3” да остави и решението за прекратяване на “Белене”, и това за 7-ми блок на “Козлодуй” на следващото правителство и следващия парламент. Това обаче не променя факта, че и той даде своя принос за гьола.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!