BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Селски кмет осъди Община Шумен заради орязана заплата по време на среща с главния прокурор


Неделчо Неделчев
Снимка: Диана Желязкова

Кметът на с. Мадара Неделчо Неделчев осъди Община Шумен заради орязаната си заплата по времето, когато е бил на среща с главния прокурор Иван Гешев.  Районният съд задължава администрацията да изплати на Неделчев полагащото му се възнаграждение за два работни дни. Освен това община Шумен трябва да плати и тройно по-голяма сума за разноските по делото.

Заплатата на Неделчев беше орязана за датите 17 и 18 февруари, когато той беше на среща в София с главния прокурор на тема корупция и битова престъпност, заедно с кметовете на още 20 малки населени места.  Кметът на Мадара не си пуснал командировъчно за пътуването и платил сам всички разноски. 

Община Шумен обаче отказа да му плати заплата за двата дни, тъй като според администрацията Неделчев не е уведомил за отсъствието си по надлежния ред и е бил едва ли не в „самоотлъчка от работното си място“.  Кметът на Мадара атакува санкцията пред Районния съд, който уважи иска му. 

Според решението на съда, Неделчев е бил на срещата с главния прокурор в изпълнение на възложените му от закона функции и е изпълнявал служебни задължения.  Магистратите посочват, че „вменените от закона функции /на кмета/ не следва да се осъществяват само в кметството в Мадара или в населеното място“.  Съдът изтъква още, че липсата на командировъчно лишава Неделчев само от полагащите се пари за дневни и път, но не и от заплата.

Община Шумен е осъдена да плати на Неделчев 116 лв. за двата работни дни 17 и 18 февруари. Администрацията трябва да плати освен това 300 лв. адвокатски хонорар на защитника на Неделчев, както и 50 лв. за завеждане на делото.

Решението на Районния съд може да се обжалва пред следваща инстанция.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!