BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Симеон Спиридонов е предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Творбите му са изложени в галерии и частни колекции по света, но рождения си ден художникът отбелязва с изложба в Севлиево

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ и за награждаване на Симеон Спиридонов с орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Художествените творби на Симеон са познати на ценителите от цял свят и са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца.

Заради таланта и неповторимия му стил художникът е включен сред най-големите имена на съвременното изкуство в престижни световни класации и издания. Носител е на редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“. Член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art (FIAP) -UNESCO. Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и художествена гимназия в село Дрен, където художникът живее и работи през последните години.

Само преди два месеца Спиридонов откри своя самостоятелна изложба в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. Тогава художникът отбеляза и 75-годишнината си, обграден от своите близки, познати и любители на изкуството му. „А, това е един съвременен художник! Човек, който живее във времето, човек, който не живее в миналото, човек, който живее в бъдещето. Ето, това е художникът Симеон Спиридонов“, заяви при представянето на изложбата директорът на галерията Васко Василев.

Кампанията за връчване на високото отличие за Симеон Спиридонов бе подета от инициативен комитет от Община Севлиево и Община Радомир.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!