Facebook

Сметната палата е заличила данни от доклада си за НАП


Снимка: Свободна Европа (RFE/RL)

Сметната палата е изтрила постфактум десетки таблици със статистика от ключовия си одит за ефективността на събирането на данъците от Националната агенция за приходите (НАП). Това е установила проверка на „Медиапул“.

Данните, в които се съдържаше вай-важната информация от одита, са премахнати от официалния доклад от проверката известно време след публикуването му, посочва медията.

Докладът на Сметната палата за работата на НАП е публикуван на 5 септември т.г. и тогава в него е имало десетки приложения с необявявани досега данни за събирането на данъци, осигуровки и други публични вземания. Почти всички таблици включваха статистическа информация за дейността на НАП. Имаше единични примери за данни за няколко фирми, за които вероятно е имало основание да бъдат заличени, информира още изданието.

От Сметната палата са обяснили, че са заличени данни, които представляват данъчно-осигурителна тайна. Медиапул, обаче, обръща внимание, че обобщената в таблици информация не може да се счита за тайна, защото не се отнася до конкретни лица. Председателят на палатата Цветан Цветков се е ангажирал да направи повторна проверка на характера на информацията в изтритите таблици, за да се установи дали действително става дума за някакъв вид тайна.

Изданието припомня, че във въпросния одит за първи път бе обявено, че през 2016 година НАП е отписала дългове за 10 млд. лв., но тази статистика в момента не може да бъде видяна.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!