BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Собственикът на гората с унищожени гнезда на корморани е същият, който изля бетон в резервата „Яйлата“


Снимка: БДЗП

Бизнесменът Илко Павлов, собственикът на имота на брега на Дуранкулашкото езеро, в който в началото на април е била унищожена колония от 180 двойки защитени корморани, е същият, който през 2013 г. незаконно изля тонове бетон върху скалите в резервата Яйлата. Това показва проверка на „Дневник“, направено след сигнал, подаден в края на миналата седмица от Българското дружество за защита на птиците.

Според разпространената информация всички дървета в имот в землището на с. Ваклино, в короните на които са се намирали гнездата на кормораните, са били

изсечени и подготвени за извозване.

Това се е случило в началото на април т. г. – в разгара на сезона, през който кормораните правят гнезда и снасят яйца. В отговор на въпроси, зададени от „Дневник“, кметът на Шабла Мариан Жечев съобщи, че съвместна проверка на администрацията му, РИОСВ – Варна и Изпълнителната агенция по горите е установила, че извършената сеч е незаконна, тъй като за нея няма издадено разрешение.

Договор между община Шабла и Илко Павлов, сключен на 30 октомври м.г., показва, че той е придобил бившия общински терен от близо 32 дка, категоризиран като земеделска земя, за сума от близо 100 хил. лв., или по малко над 3 хил. лв. на дка.

В съдружие с брат си Иван Илко Павлов е собственик и на съседния терен от над 91.3 дка, в който някога са се намирали ферми за отглеждане на свине и гъски. Придобиването на гората, в която до началото на април т.г. гнездяха кормораните, вероятно е имало за цел окрупняване на имотите за реализиране на инвестиционни намерения.

Повече по темата четете тук.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!