BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

София е затворена за влизане и излизане, неясно докога


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

От полунощ до второ нареждане беше преустановено влизането и излизането от София на превозни средства. Като причина беше посочено поведението на голяма част от гражданите, които през последните два дни напуснаха София заради Великденските празници, въпреки апела на оперативния щаб. 

Информацията беше дадена на извънреден брифинг в Министерския съвет час преди влизането на забраната. В него участваха министрърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи и Младен Маринов, както и началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Забраната влезе в сила от 0.00 ч. на 17 април, но не е ясно кога ще бъде вдигната.

Товарните превози ще се позволени, но шофьорите ще трябва докажат необходимостта от извършване на съответния транспорт. Ще се допускат и автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като болните ще трябва да посочват в кое лечебно заведение отиват. Право да влизат и излизат от София ще имат още аварийните коли на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и разпространителите на интернет и телевизия.

Работещите в София, които живеят в друг град и пътуват всеки ден с личния си автомобил ще трябва да попълват декларация, в която да посочат работното си място и да оставят телефон на ръководителя си. Подобно ще е изискването и за пътуващите със служебни коли работници.

При пътуващите със собствен автомобил ще има времеви график, в който ще могат да влизат и излизат от София. Това ще става между 6 и 8 ч. сутринта и 18 и 20 ч. вечерта. „Извън тези часове никой няма да има право да се придвижва с личния си автомобил“, каза Кирил Ананиев. Той уточни, че се спира и междуградският транспорт. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете, че само през вчерашният ден от КПП-та са върнати пет хиляди автомобила, които не са имали основателна причина да напуснат София.

„Огромната част от хората обясняваха, че всъщност живеят в провинцията, доказваха го с лична карта или настоящ адрес. Предупреждавахме ги, че може да не успеят да се приберат, тъй като нямат адреси в София, но всеки обясняваше как има неотложна работа, а в същото време щайги с домати, месо, колела на багажниците, но отивал да види болния си родител“, коментира в предаването „Преди всички“ по БНР тази сутрин заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Като част от мерките за борба с разпространението на коронавируса е и въвеждането на засилено полицейско присъствие около храмовете. Близо 4000 хиляди православни храмове ще бъдат охранявани по Великден.

Кооперативните пазари и цветните борси от днес до неделя включително ще бъдат затворени, съгласно последната заповед на здравния министър за пазарите.

Заразените с коронавирус в страната са вече над 800 души, а от тях близо 500 души са в София.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!