BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът задължи болницата в Севлиево да върне парите за 39 ортопедични операции

Снимка: „Севлиево онлайн“

Общинската болница в Севлиево трябва да върне на Здравната каса 123 хил. лв., получени по клинична пътека за смяна на колянна и тазобедрена на 39 пациенти. Операциите са извършени в нарушение на действащия по това време Национален рамков договор, постанови Административният съд в Габрово, след като директорът на болницата Пламен Цеков обжалва санкцията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), информира регионалното издание „Севлиево онлайн„.

Злоупотребата била установена при проверка от служители на НЗОК, след която станало ясно, че през януари и февруари 2019 г. от страна на болницата не са спазени изискванията на чл. 351 от Националния рамков договор. Според цитирания член „не се допуска заплащане на дейност за оказване на болнична медицинска помощ, в извършването на която е участвал лекар, който не е посочен като специалист на основен трудов договор“.

Лекарят, извършил операциите, е проф. Аспарух Аспарухов, пише „Севлиево онлайн“. Изданието е опитало да стигне до съдържанието на договора, който общинската болница е сключила с професора от Плевен, но без успех, въпреки че болницата е сто процента общинска собственост и търговските взаимоотношения между две дружества не могат да бъдат защитени от търговска тайна,  поради наличието на обществен интерес, както и че заплащането на операциите е от бюджета на НЗОК.  

Общинският съвет в Севлиево, който има основание да зададе въпроси за случващото се в болницата не е взел отношение. Той е принципал на болницата и органът, избрал управителя й, при това без конкурс и в противоречие с текстове от Закона за лечебните заведения.

Услужливото мълчание на съветниците би могло да се оправдае с това, че констативния протокол за неоснователно получените пари от болницата е с дата 24 септември 2019 г., т.е. времето на предизборната кампания за местни избори, а ГЕРБ в Севлиево открито толерира Пламен Цеков и никой няма интерес да разгласява комбинациите му, още по-малко преди избори, пояснява изданието. 

Така болницата в Севлиево е отчела разход от 49 хил. лв. за оперативна дейност и още близо 72 хил. лв. за вложени медицински изделия на 39 пациенти, по всяка вероятност протези. В отговор до „Севлиево онлайн“ от НЗОК не уточнили вида на изделията, но посочили, че „Общият размер на получените суми без правно основание е в размер на 120 573 лв. и съгласно Закона за здравното осигуряване болницата трябва да възстанови неправомерно получените пари“.

Директорът на болницата Пламен Цеков обжалва протокола за налагане на санкцията по съдебен ред, но съда отсъжда в полза на Касата. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!