BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът прекрати делото срещу проф. Асена Стоименова

проф. Асена Стоименова Снимка: Mediapool

Софийски районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Предложението за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и санкциониране с глоба заради нейни интервюта по Националното радио и телевизия по време на извънредното положение беше върнато на прокуратурата, заради сериозни процесуални нарушения, съобщи БНР. Според съда, не става ясно с които точно свои думи Асена Стоименова е притеснила хората, затова държавното обвинение ще трябва да ги конкретизира.

Шефката на фармацевтичния съюз беше обвинена в началото на април, че създавала тревога у гражданите с участието си в интервюта, в които предупреждава за евентуален недостиг на лекарства заради масовото презапасяване, провокирано от пандемията от коронавирус.

Държавното обвинение използва текст, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога и й определи парична гаранция от 20 хил. лв. По-късно тази гаранция беше отменена от съда, а Софийската районна прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова.

Аптекарите застанаха до Стоименова и протестираха срещу действията на прокуратурата. От фармацевтичния съюз изпратиха поредица от сигнали до европейските институции, в които изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение. Сезиран беше и съдът в Страсбург.

В подкрепа на проф. Стоименова излязоха Асоциацията на европейските журналисти – България, които в своя позиция обявиха, че да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!