BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът реши, че собствениците на горелите тютюневи складове в Пловдив трябва да ги укрепят и възстановят

Снимка: „Под тепето“

Собствениците на тютюневите складове в стария град на Пловдив, които горяха при пожар през , са длъжни да извършат укрепителни дейности. Решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е окончателно и не може да бъде обжалвано. Така четиригодишна сага с обжалвания по отношение на задължението за укрепване на изгорелите сгради – паметници на културата в града под тепетата приключи. 

Решение, което подкрепя заповедта на пловдивския кмет за възстановяването на складовете през 2018 година бе постановено и от Административен съд – Пловдив.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради. С решението си от 3 септември т.г. върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов паметник на културата.

Сега общината може да издаде заповед, с която да задължи собствениците на сградата за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!