BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Със 70 млн. лв. Шумен ще подменя основния си водопровод от язовир „Тича“


Скъсаният водопровод край Дивдядово, архив януари 2020
Снимка: Диана Желязкова

ВиК – Шумен обяви обществена поръчка за близо 70 милиона лева за подмяна на довеждащия водопровод от язовир Тича, който снабдява с вода над 100 000 души в Шумен, Търговище и Велики Преслав. 

Проектът за подмяна на основния водопровод ще се финансира по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г.  Заданието беше изготвено още преди година, но беше връщано за корекции от управляващия орган. Сега проектът вече е одобрен и се чака подписването на договор за финансиране по програмата. Според първоначалните планове, това трябваше да се случи още в началото на годината. До две седмици предстои подписването на договора, обяви управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев през януари, когато голяма авария на водопровода остави Шумен без вода за почти три дни.  През март, при посещението на премиера Бойко Борисов в Шумен,  шефът на водното дружество отново обяви, че договорът ще стане факт до 2 седмици. След обявяването на извънредното положение обаче Илиев каза, че заради кризата не е ясно кога ще бъде подписан договорът.

Сегашният водопровод е на повече от 40 години и непрекъснато аварира. По данни на Комисията по енергийно и водно регулиране загубите на вода от мрежата в Шумен са 80 % и са сред най-високите в страната.

Обявената от ВиК – Шумен обществена поръчка за изграждане на нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“ е на стойност 68 милиона лева с ДДС.  Проектът за строителството на новото 25-километрово съоръжение е разделен на три обособени позиции: от язовир „Тича“ до Разпределителна шахта – Търговище, от там до помпена станция „1300“ край шуменския квартал Дивдядово и от Дивдядово до напорен водоем от 13 000 кубика, който е основният водоем за снабдяването на Шумен. 

Новият водопровод ще бъде изграден от чугун, а участъкът от преминаването през река Камчия ще бъде от полиетилен с висока плътност, обясни главният инженер на ВиК – Шумен Тодор Стоев.  Той допълни, че по проект строителството на новото съоръжение трябва да продължи 600 дни. „Ако всичко протече в нормален порядък и няма обжалване на офертите, реалните строителни работи могат да започнат още тази година“, коментира инж. Стоев. 

Срокът за подаване на оферти по обявената поръчка е до 11 май.  Ако договорът се подпише в срок и офертите не се обжалват, новият водопровод ще бъде готов най-рано в края на 2022 г.  Дейностите по проекта трябва да приключат най-късно до 2024 г., за да се усвоят успешно средствата по ОП „Околна среда“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!