BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ТЕЦ „Бобов дол“ може да спре горенето на забранени отпадъци


ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: принтскрийн NOVA TV

С писмо до главния прокурор Иван Гешев ръководството на  ТЕЦ „Бобов дол“ е декларирало намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци. Това става след проверка, възложена от Върховната административна прокуратура на министъра на околната среда и водите.

Проверката е възложена заради възможни неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

Във върховната прокуратура е получен доклад, в който пише, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от Регионалните звена по околната среда и водите в Перник, Враца, София и Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“. Проверявано е изпълнението на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

При проверката са били констатирани нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство, посочват от прокуратурата.

От там цитират доклада, в който е било посочено, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

В резултат на това изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ е декларирал намерение нарушенията да бъдат отстранени в кратки срокове, съобщиха още от държавното обвинение.

ТЕЦ „Бобов дол“, където досега са установени около 15 случая на заразени с коронавирус, отново работи, след като е бил спрян за 12 часа, за да се направи дезинфекция на цеха с огнището на заразата, съобщава Радио Благоевград.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!