BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тонове мъртва риба по брега на Варненското езеро

Снимка: скрийншот от видеото, разпространено в социалната мрежа

Южният бряг на Варненското езеро, край село Константиново е покрит с мъртва риба, показва видео, разпрострнанено днес в социалните мрежи.

Пясъкът е буквално покрит с мъртва риба – хамсия, зарган, скариди, се вижда във видеото.  Подаден е сигнал в РИОСВ-Варна.

Дали мъртвата риба има общо със замърсяването с фекални води, заради скъсания тръбопровод тепърва ще се установи.

На място са изпратени експерти на Басейнова дирекция и на РИОСВ. От Басейнова дирекция са коментирали за регионалното издание Moreto.net, че в момента се вземат проби, но за резултати са нужни няколко дни.

Изданието припомня, че това не е първият случай на масово измиране на риба във Варненското езеро. Подобен случай по това време от годината е имало и преди 2 години. Тогава експертите на РИОСВ установили, че причина за масовото измиране на рибата е била ниското съдържание на кислород и високото съдържание на амониеви йони, които при определени условия, оказват токсично въздействие върху рибите. Масово измиране на риба във Варненското езеро обикновено се наблюдава обаче в края на август и началото на септември, когато причината също е липса на кислород.

Според източници на „Дневник„, рибата най-вероятно е задушена от фитопланктон, чието бурно цъфтене започна преждевременно с първите топли дни на май, предизвикано от тежкото замърсяване на Варненското езеро с фекални води.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!