BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Транспортните фирми в туризма протестираха с автошествие в пет града на страната


Кадър от началото на протеста във Варна
Снимка: скрийншот Би Ти Ви

Собственици на фирми за случаен превоз, които изпълняват екскурзии и трансфери на туристи, излязоха днес на протестни шествия с автобусите си в пет града на страната. Шествия се проведоха в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Причината за недоволството им е, че браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса, съобщиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. Към протеста се присъединиха и екскурзоводите.

В София протестът беше най-многоброен и в него се включиха повече от 100 превозни средства.

В шествието на пловдивските превозвачи в туризма се включиха над 50 фирми, които преминаха с автобусите си по възловите булеварди на града.

Около 50 бяха и участниците в протестното автошествие във Варна, където също се присъединиха и членове на Съюза на екскурзоводите.

Около 50 автобуса за туристически превоз преминаха в колона с надути клаксони и през Бургас. 

Представители на всички транспортни фирми за случаен превоз в Русе с около двайсетина автобуса и микробуса преминаха по булевардите на града с надути клаксони и с плакати с надписи „S.O.S – Спасете туристическия превоз! Без нас няма туризъм!“.

За проблемите в сектора от Националното сдружение „Случаен превоз“ са информирали правителството още на 18-ти март, но до този момент те остават нечути, каза тази сутрин пред „Хоризонт“ Радка Мандилова, председател на Сдружение „Случаен превоз“. Тогава в писмо до институциите от бранша са настояли фирмите да бъдат освободени от вноски към бюджета по време на кризата, за да могат да изплащат заплати. Част от фирмите не могат да обслужват кредитите си, каза още Мандилова. По думите й, около 15 хил. души работят в близо 1000 фирми за туристически превоз, каза Радка Мандилова, и добави, че те не могат да се възползват от мярката 60 на 40, защото фирмите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентноспособност също е неприложима за бранша. Дори да бъдат одобрени, тя ще действа от юли, дотогава оцеляването им е възможно единствено с кредити.

Би Ти Ви цитираха Министерство на транспорта, откъдето са заявили, че знаят за протеста и ще го проследят и не са говорили с превозвачите.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!