BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трявна стана на 455 години

От 8 април 1565 г. – преди 455 г., започва летописът на Трявна. „Честит празник, тревненци! На днешната дата преди 455 години името Трявна официално е споменато в османски документ“, отправи празничен поздрав Силвия Кръстева, кмет на Община Трявна и допълни:

„В днешните дни, изпълнени с изпитания, е подобаващо да си пожелаем да преминем леко през несгодите и да оцелеем, както винаги сме успявали. Скъпи тревненци, не губете куража и вярата си, пазете себе си и своите близки, бъдете здрави! Заедно ще се справим с изпитанията!“.

Холандският учен М. Кил открива най-ранния автентичен документ за основаването на Трявна като вакъфско селище през XVI в. – грамота от 8 април 1565 г. на централната османска администрация. От грамотата става ясно, че търновският кадия трябва да огледа опасното място, наречено „Търавна” и да основе там дервентджийско село, където да се заселят свободно скитащите се из Балкана „хаймани”.

Според документа от 08. 04. 1565 г. селото трябва да има специален статут и известни данъчни облекчения. Трявна се създава като дервентджийско селище, чиито жители трябва да охраняват пътя през Тревненския/Мъглижкия проход и да осигуряват сигурността на пътниците, които използват пътя – османски чиновници, войскови части, търговци и пр.

От края на XVI в., заради известни данъчни привилегии и освободеността от някои повинности, населението на Трявна бързо се увеличава, за да достигне в началото на XVIII в. 1410 жители. В края на XVII – началото на XVIII в. се извършва преходът от дервентджийски статут на селището и селскостопанска икономика на неговите жители, към градче, с подчертано занаятчийско и прединдустриално производство, което позволява да се изхранва по-голям брой население. Редом с това мощен стимул в селището получават художествените занаяти – дърворезба, иконопис и др., които ще доведат до раждането на прочутата Тревненска школа в следващите десетилетия.

Община Трявна публикува на сайта си изследването на д-р Венелин Бараков „Възникването на Трявна. Исторически и археологически реалии“, което може да прочетете тук.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!