BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търговци от Габрово искат отварянето на пазара на открито в кв. Младост – битака

Пазарът за промишлени стоки, наричан най-често битак, в Габрово продължава да не работи вече близо три месеца. Такова е положението и в съседните градове Севлиево, Трявна и Дряново. За това ни сигнализира в писмо до Габрово Daily един от търговците на габровския открит пазар Боян Илиев.

„Вече трети месец на търговците, продаващи на този пазар, им е забранено да работят, като повечето са габровци. Всички имат фирми и мобилни касови апарати, които не са включвани от 8 март 2020 г. След зимния период, който е много тежък за този бранш, дойде коронакризата и реално 5 месеца тези хора и техните семейства са без абсолютно никакви доходи поради забраната да работят. Платили са патентните си данъци, осигуровки, а нямат право да работят все още“ – споделя местният търговец.

По думите му той изразява позицията на множество местни търговци, изпаднали в криза. Част от тях вече са потърсили информация и среща с местната общинска и здравна администрация. В Габрово на съботния битак има 50 сергии, но реално това са бизнеси, които изхранват над 300-400 души в семействата им, разказва Илиев.

„Парадоксът настъпи с това, че на закритите търговски обекти вече е разрешено да работят, а на откритите на чист въздух е забранено. Обръщам внимание на факта, че стотици търговци от пазарите на открито са останали без доходи, но въпреки това не молим държавата за помощи. Искаме да можем отново да работим и сами да се погрижим за себе си“ – споделя още Илиев. Не искат помощи по обявените от държавата мерки за бизнеса, а да изкарват прехраната си. За да си платят осигуровките, някои от неговите колеги търговци са продали и личните си автомобили – не скъпи модели, а много по-обикновени.

Отварянето на пазарите за битови стоки е чакано и от редовните им клиенти. По думите на Илиев сред тях има много възрастни хора от Габрово и от съседните села, за които съботният ден е удобен, за да посетят габровския битак. За възрастните им клиенти битакът е „мол на открито“. Според него общността на тези търговци е малка, а клиентите им не са от най-активните онлайн в социалните мрежи – така той си обяснява защо към момента няма широк обществен отзвук за проблема им.

Традицията на откритите пазари е вековна. Има сведения за провеждането им още през 19 век. Любопитен факт е, че всеки град организира своя пазар в определен ден и така търговците пътуват всекидневно от град на град, за да продават стоката си. Първи от градовете в региона е пазарният ден в Трявна – понеделник, във вторник е в Павликени, Великотърновско, в сряда – Ловеч, четвъртък – Троян, петък – Севлиево и Горна Оряховица, събота – Габрово и Дряново, неделя – Априлци.

Каква е настоящата ситуация с битаците в региона на Габрово?

На 10 март 2020 г. от Областната администрация в Габрово обявиха, че битакът, или откритият пазар, който се провежда веднъж в седмицата в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, ще бъде преустановен – като една от мерките срещу разпространението на новия коронавирус COVID-16. Последва издаването на заповеди на кметовете на отделните общини в област Габрово, с които беше забранено провеждането на пазарите на открито.

Около месец по-късно, в началото на април, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева възобнови провеждането на традиционния пазарен ден в Трявна за земеделски производители, но забраната за провеждане на битак продължи да важи. При подобни условия в началото на април беше възобновен и съботният пазар в Дряново, но само за земеделски производители.

Община Севлиево възобнови петъчния пазар за земеделски производители в началото на месец май, но на панаирната площадка – на мястото на петъчния битак, който продължава да не функционира.

Пазарите в Димитровград и Стара Загора отварят

Има промяна към разрешаване на подобни пазари на открито в последната седмица. Кметовете на две от големите общини в Южна България – Димитровград и Стара Загора – са издали нови заповеди.

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от 15 май се възобновява работата на местния пазар на открито, известен като Автопазара. Създадена е организация за недопускане на  струпване на хора и спазване на всички противоепидемични мерки. При общуване между търговци и клиенти носенето на защитни маски е задължително, съобщават от местната община.

От 24 май е разрешен Димитровградският пазар, но само в неделя: „Пазарът ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидемиологичната обстановка в страната и в общината от следващата седмица пазарът ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от 2,5 месеца, но от другата страна са и притесненията на хората в града. Пазарът е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ове и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидимиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента – без заразени“, заявява кметът на общината Иво Димов.

„Търговците са вече на ръба на оцеляването, много са с кредити, и изнемогват“, споделя местният търговец от Габрово Боян Илиев, който от 30 години се занимава с търговия на открито. Габрово Daily оставя темата отворена и ще публикува позициите и на съответните местни и държавни институции, ако последва развитие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!