BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученичка осъди училище заради отказ да й пишат оценка

Снимка: СУ „Отец Паисий“ – Мадан

Ученичка от Мадан осъди училището си за бездействие след като учителката отказала да оцени теста й от изходното ниво.

Делото е образувано по жалба на вече пълнолетната Тереза Р.. В края на февруари Върховният административен съд излезе с окончателно решение по казуса, който е прецедент за Смолянска област.

През учебната 2017/2018 Тереза Р. е ученичка в 10 „а“ клас на СУ „Отец Паисий“ в Мадан. В края на втори срок – на 27 юни 2018 г., по нейно и на майката настояване, тя е изпитана писмено по „География и икономика“. Тестът бил изпратен от Регионалното управление на образованието в два варианта. Момичето се явило на изпита с надеждата, че полученият резултат от теста ще й послужи за оформяне на крайната годишна оценка по предмета. Преподавателката по „География и икономика“ обаче отказала да оцени писменото изпитване с мотив, че го е взела предвид при оформяне на срочната оценка на ученичката.

С решение на съда училището е осъдено за проявено бездействие. Според съдебния състав, след като изпитване е проведено, то следва да бъде оценено и оценката да бъде взета предвид при оформяне на крайната оценка за срока по съответния предмет. „В случая е налице бездействие за извършване на оценяване на проведено текущо изпитване от страна на учителя“, пише в мотивите към съдебния акт. Съдът постанови СУ „Отец Паисий“ да извърши дължимото действие – да оцени писменото текущо индивидуално изпитване на Тереза след влизане на решението в сила.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!