BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фалшиви мейли за Covid-19 се разпращат до потребители от името на здравното министерство

Граждани и организации получават на електронните си пощи съобщение с фалшиво съдържание, което неизвестни изпращат от името на министерството на здравеопазването, съобщиха от здравното ведомство, като се позовават на множеството сигнали получени в министерството. 

Информация се изпраща от подател „label@gafood.hu“, а в съобщението се казва: „Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.

Министерството на здравеопазването на България информира всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ. 

В текста на имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове и е прикачен файл със съмнително съдържание, посочват от здравното министерство и препоръчват посмото и файловете в него да не се отварят.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър. 

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19. 

За фалшивия имейл, разпространен от името на Министерството на здравеопазването, е уведомена Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, се посочва още в съобщението.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!