BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефът на онкоболницата в Шумен е против разкриването на COVID сектор (допълнена)

Междувременно се оказа, че пациентите с коронавирус, настанени за лечение в преславската болница, ще бъдат местени в новоразкрития COVID сектор в Онкоцентъра в Шумен.

Центърът за лъчетерапия в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен
Снимки: Диана Желязкова

В изпълнение на разпоредбите на здравните власти, в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен от вчера е разкрит COVID сектор с 20 легла. Заповедта за отварянето на сектора е издадена от Регионалната здравна инспекция, а леглата в него са 10 % от местата в лечебното заведение. Управителят на онкоболницата д-р Свилен Арнаудов обаче е категорично против създаването на COVID сектора. 

„Разкриваме сектора, защото се налага, но това противоречи на дейността на КОЦ и е в разрез със Закона за лечебните заведения“, заявява д-р Арнаудов в официална позиция до медиите.

д-р Свилен Арнаудов -управител на
КОЦ – Шумен

Шефът на онкоцентъра посочва, че нямат специалисти по инфекциозни болести. Най-същественият му аргумент против COVID сектора е, че така се създава огромна опасност да се смесят потоците на пациентите с коронавирус и хората с онкологични заболявания, които са със силно занижен имунитет.  Д-р Арнаудов е изпратил докладна с аргументите си против COVID сектора до РЗИ – Шумен, областния управител, кмета на града, районната здравна каса и Българския лекарски съюз.

За да се предпазят онкоболните, COVID секторът е разположен в отделението за палеативни грижи, което се намира в отделна сграда. Съкратени са легла за палеативни грижи и легла в Клиниката за лъчетерапия, за да се осигурят изискваните 10 % места за новия сектор. В него през първия месец ще работят 5 лекари, 8 медицински сестри и 8 санитари по график. Само двама от лекарите са се включили доброволно в графика, останалите са разпределени със заповед на д-р Арнаудов.

Онколобницата в Шумен, в която има общо 200 легла и обслужва пациенти от цяла Североизточна България, продължава плановия прием по клинични пътеки. Дейността на специализираното лечебно заведение не може да спре, защото в противен случай раковоболните ще бъдат обречени, изтъкват медиците от онкоцентъра. А гражданите остро протестират срещу създаването на COVID сектор в онкологичната болница. 

„Сега леглата за палеативни грижи на онкоболните са ограничени до 5 и няма свободни места…Точно най-страдащите хора ли трябваше да бъдат лишени от медицинска помощ?“, възмущава се общинският съветник Даниела Русева. „Сега ще страдат най-уязвимите наши съграждани, за съжаление“, коментира друг шуменец в социалните мрежи. 

По-късно днес стана ясно, че пациентите с коронавирус, настанени за лечение в преславската болница, ще бъдат преместени в новоразкрития COVID сектор в Онкоцентъра в Шумен.

Това се случва след провелото се днес Общо събрание на МБАЛ-Велики Преслав и масовите оставки на медици в болницата, които отказаха да лекуват пациенти с коронавирус. „Ние сме изпратили докладна записка до РЗИ и Здравната каса и с тяхно разрешение и съдействие транспортираме пациентите по всички правила – със специализиран медицински транспорт”, каза директорът на МБАЛ-Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева.

Тя изтъкна липсата на условия и специалисти в болницата като причина за отказа да бъдат лекувани COVID пациенти. „Ние не можем да предприемем реанимационни действия, ако се наложи. Понякога пациентите се влошават за много кратък период от време и тези 30 минути за транспортиране до болницата в Шумен могат да се окажат фатални”, коментира Ненчева.

По думите на Ненчева болницата във Велики Преслав продължава да лекува останалите си пациенти. Все още не се знае какво ще стане с медиците, подали заявление за напускане, тъй като оставките им са пряко свързани с разкрития в болницата COVID сектор. „Нямаме административно решение от институциите все още, чакаме становища”, каза д-р Йошенка Ненчева.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!