Facebook

17 ноември 1827 г. – роден е Петко Славейков

На 17 ноември 1827 г. е роден Петко Рачов Славейков – поет, публицист, журналист, просветен, обществен и политически деец. Въпреки че е роден в Търново, той свързал живота си с Габровския край – Трявна, Дряново, Габрово и Севлиево.

П. Р. Славейков учи последователно във Велико Търново, Дряново, Трявна и Преображенския манастир. Севлиево и Трявна са сред многобройните селища, в които Славейков учителства. Най-дълго Славейков остава в Трявна, където се установява през 1849 г. и създава семейство. Жени се за тревненската красавица Ирина Райкова и в Трявна са отгледани всичките му деца, сред които политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публицистът Рачо Славейков и поетът Пенчо Славейков. Автор е на книгата „Габровското училище и неговите първи попечители“ – история на училището, създадено от Васил Априлов.

Славейкова къща в Трявна © Специализиран музей Трявна

За биографията на Петко Славейков научаваме от книгата „Константин Вапцов. Габрово след Освобождението“, част от поредицата „Габрово – живият град“ на авторите Даниела Цонева и Момчил Цонев:

Петко Славейков е роден на 17 ноември 1827 г. в Търново. Част е от историко-филологически кръжок, създаден в Трявна и Габрово през 1849 г.

През 1861 г. Славейков е натоварен от руското посолство в Цариград, по съвета на Найден Геров, с изключително важна мисия – той трябва да убеди архиепископ Йосиф Соколски, глава на българското униатско движение, да се откаже от църковната уния с Римокатолическата църква и да бъде отведен в Русия. Соколски, който вече е разколебан за постъпката си – приемането на униатството, е придружен от Славейков по пътя с руски параход до Одеса.

Славейков – историкът на Габровското Априлово училище

Славейков отпечатва книгата „Габровското училище и неговите първи попечители“ през 1866 г. Издадена е за сметка на Габровското училище в 2006 екземпляра. Основният материал за написването й е събран от габровския учител Цвятко Недев Самарджиев още в края на 30-те години на ХІХ век. Идеята за написването й принадлежи на Николай Хр. Палаузов.

Още едно събитие бележи връзката на Славейков с Габровския край – Освободителната война (1877-1878 г.). Нейното начало го заварва в Стара Загора като учител в петокласното училище. Като научава за пристигането на руските войски в Търново, той заминава за старата столица и се включва в отряда на ген. Й. В. Гурко. Благодарение на доброто познаване на старопланинския проход, той превежда руския отряд през Хаинкьойския проход. Княз В. А. Черкаски назначава поета за околийски началник (мюдюрин) в Трявна. Тази длъжност той заема до 30 ноември 1877 г.

Славейков след Освобождението – депутат, министър и председател на парламента

След Освобождението е депутат в Учредителното събрание, министър на просвещението и на вътрешните работи, председател на ІІ Обикновено Народно събрание.

Министър е на просвещението (28 ноември – 17 декември 1880 г.); министър на вътрешните работи (17 декември 1880 – 27 април 1881 г., 29 юли 1884 – 31 януари 1885 г.). Председател на II ОНС. Бори се и против политиката на княз Фердинанд и Стефан Стамболов.

Умира в София на 1 юли 1895 г.

Още за Славейков и други възрожденци може да прочетете в „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“. Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Материалът 17 ноември 1827 г. – роден е Петко Славейков е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!