BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Агенцията за пътна безопасност: Около 40% от пътищата в България са рискови


Двадесет души изгубиха живота си при катастрофата на туристически автобус край Своге през 2018 г. Лошокачествен път е сред причините за инцидента.

Около 40% от българските пътища представляват риск за движението, се казва в доклад на Агенцията за пътна безопасност. Документът е изготвен от създадената неотдавна Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и е публикуван в поддържания от правителството Портал за обществени обсъждания, съобщи Свободна Европа

.

Според данните 66% от хоризонталната маркировка, 56% от отводнителните канавки и 52% от банкетите са в лошо състояние.

Настилката е лоша в една четвърт от случаите, като тя е в незадоволително състояние в други 13,3% от пътищата. Една пета от пътищата са със задоволителна настилка, една трета – с добра и само 12% с отличен асфалт.

Докладът показва, че магистралите съставляват само 3,7% от пътната инфраструктура, което е много по-малко от останалите европейски страни. Основната част от българските пътища са третокласните – 61 на сто.

Над 20% от републиканската пътна мрежа попада в границите на населени места. Авторите на доклада твърдят, че това увеличава значително риска от пътнотранспортен травматизъм. Според тях статистиката за пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените задължително насочва към „необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура.“.

По-голямата част от пътната мрежа в България е изградена преди повече от 20 години, се казва в документа.

С 87 загинали на 1 милион жителите България е на едно от първите места по жертви на пътя в ЕС. Докладът на Агенцията за пътна безопасност посочва шофьорски грешки като основна причина за регистрираните през 2018 г. 6684 пътно-транспортни произшествия.

Водачите са и най-честите жертви на катастрофите – 315, от общо 611 загинали. Пътниците в автомобилите, намерили смъртта си на пътя през 2018 г. са 172, а пешеходците – 123-ма. Ранените са 8466.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!