BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Агенцията по храните започва проверки в училища и детски градини

лого на БАБХ
Изображение: www.babh.government.bg

Агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и в обектите за хранене в училищата в цялата страна. Проверките са във връзка със старта на новата учебна година, съобщават от агенцията. 

Според съобщението на БАБХ, целта е да се гарантира  качеството и безопасността на храните, които консумират децата.

През миналата година имаше редица сигнали

за некачествени храни в училищните столове, с които се зае и прокуратурата, но информация за наказани не бе оповестена.

Само преди седмица пък млекопреработватели поискаха оставката на директора на Държавен фонд „Земеделие“ заради хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, който цели изместването им в програмата от търговци. В едно от измененията се отнемат дори точките, които се дават като приоритет при класиране на производители на млечни продукти, обясняват производителите.

При назначените сега проверки инспекторите на БАБХ ще проверяват доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, с цел уточняване на придружаващи документи, правилно етикетиране, качество и годност, правилно съхранение, както и спазване на сроковете на съхранение, посочват от агенцията.

Най-често срещаните нарушения са по отношение на състава на храните, които се предлагат в тези обекти, каза тази сутрин Бистра Иванова от отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция на Агенцията по храните в София в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР и обясни: „Тези храни не бива да съдържат хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини, което най-често установяваме като нарушение. Това е основна съставка в масово разпространените бисквити, солети и т.н.“.

От БАБХ уточняват, че масовите проверки ще продължат до 11 октомври 2019 г. включително, а след това обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който БАБХ регулярно извършва.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!