BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

АЕЖ обявява инициатива #БезПорноЖурналистика

Асоциацията на европейските журналисти – Българя призова институции, организации, политически партии и други организации да се присъединят към инициативата #БезПорноЖурналистика.

Всички те могат да изпратят съобщение на електронен адрес bezporno@aej-bulgaria.org

. С изпращането на съобщението те се ангажират, че няма да рекламират в сайтове и други медии, разпространяващи клевети и компромати.
„Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора, пишат от асоциацията в позицията си по повод порнографския компромат, публикуван от сайта ПИК, срещу Борислав Игнатов, кандидат за кмет на столицата , издигнат от Демократична България .

От години АЕЖ работи за тази цел – създаване на общност от журналисти, които вярват в професионалните стандарти и на подходяща среда, в която да работят“, пише още в позицията.

Инициатива #БезПорноЖурналистика, има за цел да ограничи финансирането на подобен тип “журналистика”, заявяват от АЕЖ.

„Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях, се казва в текста, разпространен до медии и институции. Той обаче засяга не само политическа фигура, а лице, за което се твърди, че е свързано с него и което не е политическа или обществена личност, тоест ползва се с пълна защита на неприкосновеността на личния живот.

Освен че цели да унижи и опозори конкретни хора, деянието е опасно за цялото общество тъй като въпросният материал, чиято автентичност е непроверена и съмнителна, е публикуван като компромат по повод предстоящите местни избори и има за цел да повлияе на предизборните нагласи.

В случая не е налице никакъв обществен интерес, който да може по какъвто и да е било начин да оправдае публикуването на изображенията“.

Според АЕЖ това далеч не е първият случай на грубо погазване на етичните и професионалните стандарти от страна на въпросното издание, ползващо се с благоразположение на политици и представители на съдебната власт.

„Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК, пише в становището. Сайтът се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите, е израз на свободната воля на собствениците на сайта. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание“.

Според информация, публикувана на сайта за договорите с политически партии, сключени по време на кампанията за изборите за Европейски парламент, клиенти на ПИК са четири политически партии – ГЕРБ, Атака, ВМРО и НФСБ. Към момента на сключването на договорите и четирите са част от управляващата коалиция.

„В същото време, съществуват данни, че договори за обслужване с ПИК, сключват държавни и общински институции – най-често през посредници, пише в становището. АЕЖ – България призовава институциите, които имат или са имали договор с този сайт, да направят тази информация публична и да преосмислят споразуменията. АЕЖ ще започне да събира и публикува информация за това кои институции насочват пари на данъкоплатците към подобен сайт“.

Същият призив е отправен и към организациите и частните компании. „Уверете се, че ваша реклама не попада по какъвто и да е начин там, защото не би било добра атестация пред клиентите ви да видят продуктите ви край порнографско или клеветническо съдържание“, призовават от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!