BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антон Славчев поема временно КПКОНПИ

Антон Славчев
Снимка: Скрийншот от видео

От днес Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е с нов председател.

Временно поста заема заместник – председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев, предаде БНР.

Подалият оставка досегашен председател – Сотир Цацаров се връща в  прокуратурата, която ръководи седем години до избора на Иван Гешев за главен прокурор, допълва радиото.

Антон Славчев за втори път оглавява временно комисията. Той беше неин временен председател и през 2019 година след напускането на Пламен Георгиев.

Как Цацаров стана председател на Антикорупционната комисия и кога подаде оставка – тук и тук.

Защо предшественикът му Пламен Георгиев напусна предсрочно поста и как стана консул във Валенсия – тук.

До връщането на Цацаров в прокуратурата се стигна след като на 13 януари т.г. самият той съобщи, че подава оставка от председателския пост в антикорупционната комисия, считано от 1 март. На следващия ден – 14 януари – премиерът Кирил Петков съобщи, че ДАНС ще отнеме допуска до информация на Цацаров, след като проверка е показала, че той е неблагонадежден. Прокуратурата пък обяви, че започва проверка по молба на Цацаров на твърденията на премиера. По-късно достъпът му е бил върнат, а прокуратурата очаквано постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство срещу него. На 17 януари бившият главен прокурор внесе оставката си от председателския пост в КПКОНПИ в Народното събрание, а малко по-късно с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет той беше възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Парламентът прекрати правомощията на Сотир Цацаров като председател на Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество от 1 март след двучасови дебати на 2 февруари. „За“ оставката гласуваха 197 народни представители от всички партии.

Име на човек, който ще бъде предложен за председател на комисията все още не е съобщавано. „Бих се радвал да привлечем специалисти в областта на разследването за корупцията, но да са извън България, за да нямат връзката с хора, които трябва да разследват. От Германия, Франция, САЩ – ще опитаме да се свържем с тях, за да имаме звено, което не е повлияно от структурите, които трябва да разследва“, каза в началото на февруари т.г. премиерът Кирил Петков.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!