BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бившият гл. редкатор на „Дума“ и депутат от БСП Юрий Борисов е арестуван

Илюстративна снимка: pixabay.com

Бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов е бил арестуван тази сутрин в дома си, съобщи „Дума“ като се позовава на съпругата на Борисов – журналистът Дора Чичкова.

По думите на съпругата на Борисов, който е бивш депутат от левицата и настоящ секретар на Националното движение „Русофили“, в дома им е бил направен обиск като са иззети компютри и различни документи. От връченото определение за претърсване и изземване се разбирало, че задържането на Юрий Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Самият Борисов е бил отведен от полицията за разпит в специализираната прокуратура.

„Дума“ съобщава още, че по неофициална информация в офисите и в дома на Малинов и съпругата му също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по Би Ти Ви, но не се е явил в студиото. От медията се опитали да се свържат с него, но без успех.

Зам.-председателят на „Русофили“ Владимир Чучуев разказал за вестника на левицата, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били повикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Юрий Борисов е доктор по философия. От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.
Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“.
Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!