BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнесдама, наредила събарянето на паметник на културата отива на съд

Мястото, на което е съборена къщата – паметник на културата.
Снимка: „Под тепето“

Окръжна прокуратура предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконното събаряне на недвижим архитектурен паметник на културата в Пловдив – старинната къща на Куцоглу в центъра на града под тепетата.

Случаят, който предизвика огромно обществено недоволство, е от 5 юни 2019 г. Иванова повикала багер за събарянето на имота на ул. „Гладстон“ №12, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност.

Той е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“.

Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.

Съборената къща е проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу и построена през 1910 г. Тя е под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса – ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, може да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от Националният институт за недвижимо културно наследство, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.

Въз основа на него, през м. март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в гр. Пловдив, издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда. Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота. Иванова обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Паметникът на културата се намирал в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути, посочват разследващите. Според прокуратурата Иванова е знаела, дейностите се осъществяват в нарушение на Закона за културното наследство.

Наказанието, което Иванова може да получи за извършеното престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2 до 10 хиляди лева.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!