BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Български хелзинкски комитет изпрати въпросите си за изслушването на единствения кандидат за главен прокурор

Иван Гешев
Снимка: prb.bg

Българският хелзинкски комитет е изпратил до Висшия съдебен съвет (ВСС) десет въпроса, които да бъдат зададени при изслушването на единствения номиниран за нов главен прокурор Иван Гешев на 24-ти октомври. В позицията си неправителствената организация изразява отрицателно становище към
издигнатата кандидатура поради недостатъци в проведената процедура по избор и поради недоказани високи нравствени и професионални качества на единствения кандидат.

Въпросите на Българския хелзинкски комитет (БХК) касаят изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, сред които е и „Колеви срещу България“, свързано с констатацията, че липсва механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор.

Въпросите са свързани, както с правомощията на главния прокурор, така и с изказвания на самия Иван Гешев. От БХК питат ще работи ли той за въвеждането на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор; Смята ли, че е необходима реформа в структурата и/или в правомощията на държавното обвинение; Какво е виждането му за разделението на властите; Как ще преодолее тенденцията за увеличаване броя на съдебните дела срещу прокуратурата; Счита ли, че трябва да бъде въведен съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; Какви, според него, промени в законодателството или в практиката, са необходими за качествено разследване на престъпленията от омраза.

В становището си неправителствената организация дава отрицателна оценка на процедурата за избор на нов главен прокурор и на качествата на Гешев. Негативната си оценка Българският хелзинкски комитет мотивира с ниското обществено доверие, което е функция от отсъствието на втори кандидат и необичайната активност в подкрепа на единствения. Становището на организацията по отношение на кандидата за поста е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека. Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека.

Позицията на Българския хелзинкски комитет е изпратена в петък до Висшия съдебен съвет от адвокат Адела Качаунова, директор на Правната програма на организацията. Комитетът упражнява правото си по Закона за съдебната власт да даде такова становище, се посочва в съобщение до медиите. Пълният текст на становището на може да видите тук

.

БХК е първата неправителствена организация, която огласява въпросите си към Иван Гешев, посочва БНР. Срокът за това изтича на 16-и октомври, а Висшият съдебен съвет е задължен да ги публикува на сайта си.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!