BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ваксината на „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 65 г. с риск от тромбози

Ваксината на компанията „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 65 г., при които има повишен риск от тромбози и/или анамнеза/данни за тромбоцитопения, реши Националният ваксинационен щаб. Вече ваксинираните срещу COVID-19 с препарата на „АстраЗенека“ ще могат да избират за втората си доза: дали да бъде от същия производител, или да бъде от ваксината на „Пфайзер“, но не по-рано от 84 дни след първата доза на „Астра Зенека“. Тогава имунизацията ще се счита за завършена, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангеловна специален брифинг тази вечер.

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират с втора доза от същата ваксина.

Ангелов, каза още че, при заболели от COVID-19 след прилагане на първата доза с двудозов режим на имунизация втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедувалите от Covid-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата, посочи още Костадин Ангелов. Той уточни, че ваксинационният процес се счита за завършен, когато се получени две дози от ваксина.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента, но уточни, че „тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!