BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Варненци протестираха срещу замърсяването на езерото и укриването на информация от властите


Протестният флашмоб във Варна се проведе пред сградата на Общината.

Тази вечер варненци се събраха на организиран в социалните мрежи протест срещу дългопремълчаваната информация за авария на водопровод, при която месеци наред във Варненското езеро са изливани фекални води. Протестният флашмоб се проведе пред сградата на Община Варна с искане за оставката на кмета на града Иван Портних. Охраняващите полицаи проверяваха личните документи на протестиращите с аргумента, че не спазват социалната дистанция.

Присъстващите заявиха, че искат да знаят защо институциите девет месеца не са дали информация за аварията.  

„Мълчанието на Община Варна и скриването на аварията ни напомня за отминали времена, когато под командата на партийния вожд – „Ще си мълчим!“, се поставяше под риск здравето на хората. Каквато и да е причината – умишлено потулване или в следствие на престъпно безхаберие, ние настояваме виновните да понесат своята отговорност.“  Това написаха по-рано днес организаторите на протестния флашмоб във Фейсбук страницата „За Морската“.

Провокирани от многобройните призиви в социалните мрежи за това управниците да докажат добрите качества на морската вода в засегнатия район, протестиращите бяха донесли проби, които напълниха в чаши, предназначени за кмета, областния управител и шефа на Общинския съвет.

Преди няколко години кмет и зам.-министър по туризма пиха пред журналисти от морската вода, за да докажат, че тя е безопасна.

Качеството на водите за къпане на плажа в кв.“Аспарухово“ във Варна е добро, заяви на брифинг днес директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

По думите й в началото на седмицата са направени проверки на всички 23 зони за къпане във Варненско – от Златни пясъци до Бяла. При категории- отлично, добро, задоволително и лошо, качеството на водата в 21 от зоните е отлично, показала проверката, а качеството на водата на Аспаруховския и Офицерския плаж във Варна – добро.

Дочка Михайлова съобщи още, че около края на 2019-та година, когато вече е бил започнал разлива от авариралата тръба във Варненско езеро, е била предпоследната проверка на зоните от РЗИ и тогава показателите за качеството на водата на Аспаруховския плаж са били между отлично и добро.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!