BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил
Снимка: БПЦ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх, определен днес от свикания в София Патриаршески избирателен църковен събор. Той наследява начело на Българската православна църква (БПЦ) починалия преди три месеца патриарх Неофит.

“Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа“, бяха първите думи пред журналисти на новия български патриарх – Даниил Видински, цитирани от БТА.

Данаил беше избран на балотаж между него и Врачанския митрополит Григорий. За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати – само с 3 повече от Григорий Врачански, за когото дадоха вот 66 духовници. Недействителни са три бюлетини.

Вселенският патриарх дойде в България, за да присъства за първи път на интронизацията на предстоятеля на Българската православна църква. Патриарх Вартоломей пристигна в София начело на десетчленна делегация. Той беше в тук и преди три месеца, когато водеше опелото на покойния патриарх Неофит.

Според информацията, публикувана в сайта на Българската православна църква, Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян.

Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!