BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Второинстанционният съд намали присъдите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова минути преди да чуят присъдата на първа инстанция. Снимка: скрийншот bTV

Присъдата на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е намалена от 20 на 8 години затвор. Това реши второинстанционният съд.

По делото за подкуп, искан от строителен предприемач, са намалени присъдите и на другите двама обвиняеми – Биляна Петрова- от 15 на 7 години, а Петко Дюлгеров – от 12 на 6 години затвор, предаде БНР.

Основният мотив на съдебния състав е бил, че наказанията, постановени от първоинстанционния съд, са били несправедливи и много високи. Според съда до такава степен е бил опорочен съдебният акт, че се е наложила неговата отмяна и изчитането в съдебната зала на новата присъда. Според нея тримата са признати, че са поискали и получили подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Първата съдебна инстанция ги беше оправдала по получаването на подкуп и въпреки това беше постановила по-тежката присъда. Апелативният спецсъд е приел тезата на прокуратурата, че подсъдимата Иванчева не само е поискала подкупа, но и го е получила, но въпреки това намалява присъдите, тъй като преквалифицира обвинението в по-леко.

Съдът е определил първоначално строг режим за изтърпяване на наказанията, като годините, в които те са били в ареста или под домашен арест ще бъдат извадени от наказанията им.

Ще трябва да поемат разноските по делото, както и ще бъдат лишени от права за определен различен за всеки един от тях период от време.

Присъдите не са окончателни.

Следващата инстанция, пред която може да бъдат обжалвани или протестирани присъдите е ВКС. Днес тримата подсъдими и техните адвокати са заявили, че са невинни и че ще търсят тази справедливост от върховната съдебна инстанция. Прокуратурата от своя страна също е обявила, че ще протестира новата присъда.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!