BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Нова Загора се проведе протест заради замърсяването на въздуха в града

кадър от протеста на хората в Нова Загора за чист въздух
Снимка: Фейсбук/ Група „Нова Загора иска да диша“

Протест срещу обгазяването на Нова Загора и околностите от инсталация за биогаз се проведе днес пред общината в града. Той беше организиран от групата „Нова Загора иска да диша“.

Според участниците в протеста неприятните миризми в града и околностите продължават вече 4-5 години, но нито една институция не се е ангажирала с решаването на проблема. Най-силно неприятната миризма се усеща рано сутрин и късно вечер, разказва пред bTV Иванка Стефанова. Според нея миризмата е като в пилчарник. Много силен, задушлив газ.

Протестиращите поискаха да бъде монтирана измервателна станция, която в реално време да дава възможност всеки да се информира за качеството на въздуха, като задължително да бъде включен като показател сероводород и амоняк.

Хората в града и околностите коментират пред представители на местните медии, че им мирише на неприятно и се опасяват, че заедно с миризмата във въздуха може да има и вредни субстанции.

За неприятните обгазявания местните обвиняват завод за производство на биогаз, част от електрическа централа край Нова Загора. От там обаче отричат. При проверките, които са им правени, не са установявани нарушения, съобщава bTV. Все пак от началото на октомври в завода е планирано въвеждане на нов метод за очистване на въздушния поток, се разбира от думите на директора на завода пред телевизията.

Кметът на Нова Загора Николай Грозев е отказал коментар по темата, като е заявил пред репортер на БНР, че това е част от предизборната кампания на инициатора на протестите.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!