BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В първия ден на новия парламент Бойко Борисов депозира оставката на правителството


Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов е подал оставката на правитеството в първия ден от работата на новоизбраното Народно събрание. Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, е депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

Съобщението на пресцентъра на Министерски съвет до медиите за депозираната оставка дойде докато тече церемонията в първия за парламентаристите ден.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението, съобщават от пресцентъра на МС.

От парламентарната трибуна Мика Зайкова, която днес като доайен сред депутатите, води заседанието, обяви депозираната оставка на кабинета. След прочитането на съобщението, тя коментира отказа на премиера да оповести публично в Народното събрание оттеглянето си с думите: „Това или е срам от вас, депутатите, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“.

В словото си пред Народното събрание президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще свика консултации за съставяне на правителство преди да започне конституционната процедура по връчване на проучвателните мандати.

Той обаче предупреди, че постигането на мнозинството зад ново управление, колкото и да е необходимо, не следва да е математически сбор на гласове, защото безпринципна коалиция може да задълбочи кризата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!