BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Шумен и Търговище затварят нощните заведения заради COVID-19

Спиране на сватби и фирмени тържества, затваряне на нощни заведения, забрана за спортни мероприятия на закрито, пропускателен режим в търговските обекти – това са част от новите ограничителни мерки, приети в Шумен и Търговище заради разпространението на  COVID-19. Двата региона вече са в червената зона с най-висока заболеваемост, затова областните кризисни щабове обявиха по-рестриктивни мерки в сравнение с националните.

В Шумен мерките са в сила до края на ноември

Провеждането на сватби, фирмени и семейни тържества в Шуменска област се забранява от 26 октомври до края на ноември.  Областният кризисен щаб призова всички държавни, общински и частни структури да преминат на дистанционна работа там, където е приложимо. Освен това щабът препоръчва при установяване на случай на коронавирус да се тестват всички служители.

Преустановяват се концерти и репетиции на читалища и самодейни състави, забраняват се изложби и базари на животни и животински продукти. 

В заведенията за хранене на една маса могат да седнат не повече от 6 души, а дистанцията между масите трябва да е минимум 1.5 метра.

Всички тренировки и аматьорски спортни мероприятия на открито ще се провеждат без публика, а тези на закрито се забраняват. 

От днес до 16 ноември в Шумен се затварят и нощните заведения.

От вчера в МБАЛ – Шумен няма свободни легла. 107 са пациентите с коронавирус, всички са с пневмонии и в сериозно увредено състояние, съобщи шефът на болницата д-р Димитър Костов. Той допълни, че болните с по-лека клинична картина изобщо не се приемат.  Първоначално предвидените 85 легла за болни с Ковид в Шумен вече са увеличени на 123. Заради изчерпания капацитет на областната болница, от вчера е разрито ковид-отделение с 20 легла в болницата във велики Преслав.

9 лекари и 16 сестри от МБАЛ – Шумен са извън строя, тъй като или са болни, или са под карантина заради коронавирус. Здравните власти призоваха личните лекари и специалистите от извънболничния сектор да помогнат на колегите си в болницата, но досега никой не се е отзовал на призива.

В Търговище ограниченията са за 10 дни

За срок от 10 дни се забранява работата на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения в област Търговище. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито. По решение на Областния кризисен щаб се въвежда пропускателен режим в обектите от търговската мрежа.

В болниците в Търговищка област са хоспитализирани 94 пациенти с коронавирус. 

Двете гимназии в Търговище са въвели дистанционно обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас. По данни на РУО в региона са болни или карантинирани общо 1 606 ученици, които са над 15% от общия брой.  Отсъстващите преподаватели са над 12 %.

Според последните данни на Единния информационен портал, през последното денонощие в Шумен са установени 76 нови случаи на COVID-19, с 12 повече в сравнение с предходния ден. 

В Търговище новите положителни проби са 38 и броят им намалява почти наполовина в сравнение с предходния ден, когато в региона имаше 70 нови случаи.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!