BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ загуби осем хиляди гласа в Габрово, а подкрепата за БСП се срина наполовина


Опашки от чакащи да гласуват се извиха вчера преди обед в Габрово, въпреки това активността остана по-ниска отпреди четири години. Снимка: Емилия Димитрова

Коалицията ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила в област Габрово, въпреки, че след 4 април т.г. загуби почти осем хиляди гласа спрямо парламентарните избори през 2017 г. Голямата загуба на тези избори е за БСП. Столетницата получи наполовина по-малко гласове отколкото преди четири години и остава трета политическа сила след „Има такъв народ“. Това сочат данните към 14.30 ч. днес при 99.14 на сто обработени секционни протоколи.

С този голям процент на обработени протоколи изненади не се очакват. ГЕРБ продължава да е първа сила в региона с получени 32.15 на сто от гласовете на избирателите, но остава въпроса колко мандата ще получи. Ако са два, единият е за досегашния вицепремиер Томислав Дончев, водач на листата в Габрово. Втора в листата е досегашният областен управител Невена Минева, която може и да не стане депутат. Ако се погледнат преференциите за кандидатите, второто място би било за седмия в листата Павлин Ганчев, общински съветник от Севлиево, който с над 1340 преференции е напълно възможно да пренареди листата.

БСП има 15.73 на сто подкрепа след вчера, но дали това ще й донесе мандат, предстои да стане ясно. Партията получи два пъти по-малко гласове отпреди четири години – от близо 16 хиляди, сега има под 8 хиляди гласа. Прави впечатление големият, но очевидно недостатъчен брой преференции (1254) на досегашния народен представител Кристина Сидорова, която се ползва с доверие и подкрепа в региона, които явно няма да й донесат още четири години в Парламента. Ако Столетницата вземе мандат, на парламентарните банки ще стои автомобилният пилот Крум Дончев, който бе поставен като водач на листата в региона от София.

За „Има такъв народ“ гласуваха 19.79% от избирателите, с което партията става втора политическа сила и в Габрово.

„Изправи се! Мутри вън!“ е четвърта сила с резултат от 5.88 на сто от вота, след тях с много малка разлика е „Демократична България“, която получава 5.44 на сто подкрепа.

ДПС на тези избори изпадна с резултат под две хиляди гласа и на 4 април за нея са гласували 3.60 на сто от избирателите. Това преди години не бе проблем партията да вземе мандат в Габрово с преразпределени гласове от чужбина, но е почти невъзможно сценарият да се повтори.

Малко не достигна, за да стигне избирателната активност в област Габрово 50 на сто. Към края на изборния ден активността бе 49.12 на сто, което е по-малко от предишния вот за Народно събрание през 2017 г, когато изборният ден приключи с 54.25% активност. 

Област Габрово изпраща в Парламента четирима депутати. Избирателният район е един от най-малките у нас и включва четири общини – Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!