BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Грънчарката Десислава Владовска е победител в Международната майсторска надпревара

Десислава Владовска стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка” от Майсторската надпревара по трънчарство, проведена в дните на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в музей „Етър”.

Тя получава парична премия и право на изложба базар през 2020 година.

Специалната награда на Община Габрово бе присъдена на Ализ Банго от Унгария.

Специалната награда на музей „Етър” е за Жан-Клод Синьоре, майстор грънчар от Централна Франция.

Чиби Чаба Жозеф от Румъния стана носител на наградата „От майстор на майстор”, осигурена от Андрей Андреев, ножар в музея „Етър”.

Грънчарят от Южна Африка Тефо Джон Магасане получи предметната награда на иконописеца Пламен Малинов.

Косара-Моник Цветкова Пенкова от троянското село Чифлик стана носител на голямата награда „Бронзова хлопка” от Младежката секция към Майсторската надпревара. Тя, както и другите участнички в това състезание – Любов Чолакова и Ванеса Висерионова, учат в Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев”.

Отличията бяха връчени на специална церемония по време на Вечерта на майстора, с която традиционно се закрива Международния панаир на занаятите.

През 2019 година едно от най-значимите български събития в областта на културата бе посетено от 14 824 души. Това е рекорд за Международния панаир, който с времето придобива все по-голямо значение за съхраняването и популяризирането на занаятите. 81 майстори от три континента се представиха на 6, 7 и 8 септември в музей „Етър”.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!