BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Да откраднеш имот с помощта на общински служители в Доспат, докато полицията и прокуратурата мълчат

Геодезистите, заснети от камерата, монтирана на къщата в с. Любча

С фалшив документ, жител на доспатското с. Любча успял да заграби част от имота на свои съседи.

Кражбата станала с помощта на част от общинската администрация в Доспат, като схемата е узаконена и с издадена заповед на кмета Елин Радев. С фалшифицирана декларация, уж подписана от майката на единия от пострадалите – Камен Андреев, съседът Реджеп Ферадов получил „подарък” от Община Доспат. Пред екипа на „За истината” Андреев сподели, че най-вероятно по същия начин е заграбена земя и от съседния имот, собственост на световната шампионка по вдигане на тежести Даниела Керкелова.

Заснетите геодезисти от камерата на къщата

Цялата история с незаконното облагодетелстване се разплита четири години по-късно. Камен Андреев може би нямало да разбере за кражбата от наследственият му имот, ако в двора на майка му не влезли без предупреждение мъж и жена – геодезисти, които трябвало да измерят парцела.

„Беше 14 април 2022 г. привечер, разказва Камен Андреев. Майка ми се обади, че се извършва незаконно проникване в имота ни в с. Любча. Било около 19.50 ч. Тя вижда мъж и жена в двора. Попитала ги е какво правят, а отговорът на жената бил: „Комшията ви иска да си уголеми парцела си”. Става въпрос за съседа по имот Реджеп Ферадов”, казва още Камен Андреев, който от няколко години живее в София. На къщата  има монтирано видеонаблюдение и след преглеждане на записите се видяло, как в двора през вратата влиза жена, а мъж прескача между оградата и сайванта.

Скица на имота
Снимка: Елена Павлова

По-късно се оказало, че през 2018 г. съседът Реджеп Ферадов подал заявление за изработване на Подробен устройствен план (ПУП). В папката с документи в общинската администрация обаче има и заявление от името на майката на Камен Андреев, което тя твърди, че никога не е подавала и подписвала. В бланката са написани на ръка нейните три имена, ЕГН, номер на лична карта и телефонен номер, който се оказва на кмета на с. Любча Веселин Минев.

Никой в администрацията не знае как това заявление е попаднало в комплекта с документи и кой го е подал. А без него съседът нямало да може да извърви процедурата за изработване на ПУП. С така „оформените” документи, включително и с фалшивото заявление от майката на Камен Андреев, е била задействана схемата.

Още през 2018 г. Община Доспат, качва на сайта си три съобщения. В първото се посочва, че от майката на Камен и съседа й е възложено изработването на ПУП, във второто – че планът е одобрен и третото – че е издадена заповед на кмета Елин Радев, с която ПУП-ът е одобрен, а възложители са Община Доспат, майката на Камен Андреев и Реджеп Ферадов.

Камен Андреев
Снимка: Елена Павлова

Андреев е упълномощен от сестрата на световната шампионка по вдигане на тежести Даниела Керкелова да я представлява пред съда, Община Доспат и други институции, тъй като от години тя работи като треньор във Виетнам. На 27 април той е подал молба в местната администрация с искане да му бъде представена документация и актуална скица за имота на Керкелова, но до ден днешен отговор няма. Затова той предполага сходна документна измама, или още по-лошо – директна кражба.

За случая с кражбата на земята Андреев е подал няколко жалби до полицията и прокуратурата, сред които и за незаконното нахлуване в имота на майка му от геодезистите. Отговор има само по една от тях.

Съобщението за изработване на ПУП
Снимка: Елена Павлова

От Районното управление на МВР в Девин отговарят уклончиво, че няма данни за извършено престъпление от страна на мъжа и жената, влезли в чуждия двор. В същото време от отговора се установяват редица несъответствия. Андреев е подал жалбата до полицията на 17 април, изходящият номер на писмото, с което го уведомяват за приключила предварителна проверка, е от 16 май и в документа е посочено, че предварителната проверка е направена на 18 май, т.е. два дни след като е изпратено писмото на жалбоподателя. 

Камен Андреев е завел дело в Административния съд и се надява, че справедливостта ще възтържествува и съдът ще отмени заповедта на кмета на Доспат Елин Радев за одобряване на новия ПУП. Единственото опасение на мъжа е, че вече е минал тригодишният давностен срок.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!