BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Демокрацията в България се превръща в „хибриден режим“


Изображение: „Фрийдъм хаус“

Проблемите на България със съдебната система са причина демокрацията в България да продължава се превръща в „хибриден режим“. Това е един от изводите от годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус“, която издава документа за страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз.

В доклада, цитиран от Mediapool, са обхванати общо 29 държави в региона.

Според стандартите на „Фрийдъм хаус“ преходни или хибридни режими са демокрации, които „изпълняват само минималните стандарти за подбор на национални лидери“, с крехки институции и неясна перспектива за създаване на либерална демокрация.

Сред страните в ЕС засега в тази категория е поставена Унгария, но с бързи темпове натам върви и Полша. Двете държави отбелязват най-големия спад (вж. графиката по-долу) досега в класацията.

Повечето от държавите влошават показателите си отпреди 5 години. Графика: Фриидъм хаус

Организацията понижава оценката за работата на съдебната система в България заради „притеснения за политизацията на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към граждани роми по време на пандемята от COVID-19“.

Останалите категории, които подлежат на оценка, са качеството на национални институции, изборите, гражданското общество, медиите, местните власти и борбата с корупцията.

Изводът за 2020 година е, че пандемията е влошила политическия климат в страната. На този фон има „влошаване на работната среда за журналисти“, с използване на сила и нападения срещу представители на медиите. Напомня се и за санкциите на САЩ, наложени срещу български съдия Андон Миталов.

Българските проблеми изглеждат като общи за региона.

„Фрийдъм хаус“ сочи, че тенденцията за влощаване на качеството на демокрацията се набюдава при 18 страни, подобрение има едва в шест.

За консолидирани демокрации са сметнати само балтийските страни, Чехия, Словакия и Словения.

България и Румъния са в категорията на полуконсолидираните демокрацията, а степен под това са хибридните режими.

“Фрийдъм хаус“ говори за „антидемократичен завой“, защото „атаките срещу демократичните институции се разпространяват по-бързо от всякога“ в Европа и Евразия.

„Опортюнисти… прикрити под идеологически дневен ред“ подхранват антидемократичните практики. „В много столици“ ерозията на либералния демократичен ред означава, че демокрацията, която поне на думи политиците приемат като желан модел, все повече губи от популярността си – включително
защото съществуващите институции не могат да се справят с проблемите в обществата, се казва в доклада.

За България оценката спада с едва 0.04 точки, което е подобен резултат на румънския.

Тъмнозелено: консолидирани демокрации – с рейтинг 5.01 – 7.00; Светлозелено: полуконсолидирани демокрации – с рейтинг от 4.01 до 5.00; Жълто: преходен или хибриден режим – с рейтинг от 3.01 до 4.00; Светлолилаво: полуконсолидиран авторитарен режим – с рейтинг от 2.01 до 3.00; Тъмнолилаво: консолидиран авторитарен режим – от 1.00 до 2.00.
Изображение: Фрийдъм хаус

Много по-силно се влошава оценката за Албания и Сърбия, както и с цели 0.25 точки в Унгария и 0.36 в Полша.

Част от препоръките на „Фрийдъм хаус“ за справяне с кризата на демокрацията е да се инвестира в независими избори и да се вземат мерки срещу дезинформацията в интернет пространството и изборната намеса в региона. Организацията настоява за подкрепа за гражданското общество и независиите медии, както ЕС трябва да се погрижи системата на „пленени медии“ в Унгария да не се възпроизведе в Полша и други държави в блока.

В същото време последният доклад на “Репортери без граници“ оцени ситуацията с медиите в България като най-лошата в ЕС.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!