BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деца от Габрово и страната играха, тъкаха на стан и показаха свои рисунки на фестивал в „Етър“-а

Деца представиха български фолклорни танци, тъкаха на станове и показаха как се рисуват черги по време на първия национален фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца” в музея на открито „Етър” на 12 октомври.

Организатор на фестивала е детска градина „Мики Маус“ в Габрово. Според нейния директор Моника Михайлова желанието им е било българските занаяти и фолклор да бъдат познати на съвременните деца.

Чардакът на къщата с табашка работилница в музей „Етър”, където са разположени малките станове, едва побра желаещите да тъкат и техните родители.

Деца се учат да тъкат по време на Национален фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца”, ДГ Мики Маус © ЕМО „Етър“

Конкурсът за детски рисунки – в изложба в „Етър“-а

В една от изложбените зали в къща от Чаршията в музей „Етър” посетителите могат да разгледат 40 детски рисунки от конкурса в рамките на фестивала. В конкурса се включиха 157 малки художници от различни градове и села на страната. Кои са децата победители прочетете в статията на Габрово Daily тук.

Конкурс за детски рисунки, част от фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца” © ЕМО „Етър“

Рисунките ще останат в „Етър“-а две седмици, а през пролетта ще бъдат включени в изложба базар в музея. Събраните средства ще бъдат ползвани за част от финансирането на второто издание на фестивала „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца.”.

Победителите в танцовия конкурс

128 деца от 6 състава се включиха в танцовия конкурс. Те дойдоха от София, Пловдив, Шивачево и Габрово. Журито присъди първа награда на четвърта група от Детска градина „Мечо Пух” – Габрово, които изпълняват „На мегдана”.

Танцов конкурс. Национален фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца”, ДГ Мики Маус © ЕМО „Етър“

Втора награда е за Детска градина 79 „Слънце” от София, чиито възпитаници се представиха с „Люлчица” и „Снощи отидох за вода“.

Група „Детелина” от габровската детска градина „Младост” с танца „Пусто, лудо и младо” е отличена с трета награда.

Специалната награда е присъдена на Детска градина „Боряна” – Пловдив. Танцът на малчуганите е „Нестинарка мома платно тъче”.

За отлично представяне са наградени и танцьорите от Детска градина „Слънце” – Шивачево.

Част от фестивала беше и форумът „Добри практики”, който даде възможност на педагозите да обменят информация за своите постижения по отношение на включването на фолклора и българските традиции в обучението.

Фестивалът се случи с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово и партньорството на ЕМО „Етър“ и ИМКА Габрово.

Материалът Деца от Габрово и страната играха, тъкаха на стан и показаха свои рисунки на фестивал в „Етър“-а е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!