BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорът на БНР пита Бойко Борисов защо реже парите за националното радио


Андон Балтаков

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с недоумение защо се намалява бюджетът на радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията, а в същото време за другите две обществени медии – БТА и БНТ, се изсипват милиони.

Писмото беше публикувано днес в страницата на БНР. В него Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато за БНТ се одобрява трансфер от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения за излъчването на програмите й и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2.750 милиона лева.

Генералният директор на БНР предупреждава, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като “ще забави дигиталното развитие и обновяването на
техниката за излъчване”.

Андон Балтаков определя подобна политика спрямо БНР като тенденциозна и преднамерена.

Балтов посочва, че радиото е журналистическата организация с най-голямо доверие в обществото, а в условията на криза ръководството на обществената медия успява да изчисти над 5.5 милиона лева дефицит.

Преди седмица правителството взе решение за отпускането на 20 млн. лв. за БНТ, което от правителствената пресслужба мотивираха, че със средствата ще се разплатят “натрупани просрочени задължения за услугата пренос и разпространение на програмите на БНТ чрез наземно цифрово радиоразпръскване”.
Средствата за БТА бяха отпуснати за финансово обезпечаване на безвъзмездното разпространение на “актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп”.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!