BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес започва работа 45-ото Народно събрание

Снимка: parliament.bg

С тържествено заседание ще бъде открито новоизбраното 45-ото Народно събрание. То ще се проведе в старата сграда на парламента с надписа „Съединението прави силата“ по решение на парламентарно представените формации с идключение на партия ГЕРБ, която бе “против“.

По време на първата среща на новия парламент президентът Румен Радев ще направи обръщение към народа и народните представители, а шестте политически сили ще представят приоритетите си.

Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, която влезе в народното събрание от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

Предстои също да бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента. ГЕРБ обявиха, че отново ще предложат Цвета Караянчева за председател.

По неофициална информация кандидатът за председател на „Има такъв народ“ ще е Ива Митева.

БСП обявиха Кристиан Вигенин като свое предложение за заместник-председател, а за този пост – коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ номинират Татяна Дончева.

За първи път няма яснота коя от шестте политически групи ще успее да излъчи председател на Народното събрание, но дори да се формира мнозинство за избор на председател на парламента, това не означава, че ще се съберат 121 гласа, за да се избере правителство. Рисковете са 45-ото нарадно събрание да е с най-кратък живот в новата ни история, ако и трите опита за формиране на правителство се окажат неуспешни.

Има разместване и при ръководителите на парламентарните групи – Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова като председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще води групата на социалистите, а Мая Манолова – на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място в 45-ото Народно събрание, призова избраните си депутати още днес да депозират промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване.

Мая Манолова пък обяви, че вече е готов проектът за създаване на Комисия за ревизия на досегашното управление и ще поиска изслушване на Борисов още в петък за Плана за възстановяване и устойчивост.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!